SIG DET MED NEGER

Ph.d. i historie Søren Hein Rasmussen.

Selv om de ikke har til hensigt at såre nogen, og de bare taler, som de altid har gjort, oplever mange i dag, at deres måde at tale om fx andre folkeslag bliver angrebet. Hvorfor skal vi pludselig kritiseres for at bruge ord og vendinger, som ellers hidtil har været gode nok? Og som endda har været benyttet gennem generationer.

Men hvilke betydninger har der til forskellige tider været koblet til vores konkrete sprogbrug om fremmede folk? Foredraget ser på, hvordan gamle opfattelser og betydninger kan rejse med sproget og kulturen fra vore bedsteforældres og forældres tid, uden at vi måske er bevidste om det.

Mandag 22. november 2021 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg.

Pris: Kr.100

 

Litterære vandringer og litteraturens landskaber – også med henblik på Skagen

Johs Nørregård Frandsen, professor emeritus i litteratur og kultur ved Syddansk Universitet.

Johs Nørregaard Frandsen er leder af projektet ”Danske digterruter”, som han vil fortælle tilhørerne om – med inddragelse af Skagen og omegn. Projektet skaber et landsdækkende net af ruter i litteraturens, naturens og landskabets tegn. I foredraget beskrives de litteraturhistoriske baggrunde for etableringen af digterruterne, ligesom enkelte ruter præsenteres.

Mandag 14. marts 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Sognehuset, Kirkevej 7, 9990 Skagen

Pris: Kr.100

"Trumpismen" lever i USA

Universitetslektor, historiker Niels Bjerre-Poulsen, Syddansk Universitet.‚Äč

Joe Biden tiltrådte som præsident i USA med et erklæret ønske om at ”sænke temperaturen” i amerikansk politik. Efter fire udmattende år med Donald Trump, hvor grøfterne mellem Demokrater og Republikanere dagligt blev gravet dybere, var det Bidens håb at normalisere det politiske liv. Det er endnu ikke sket – snarere tværtimod. Demokratiet forekommer mere udfordret end på noget andet tidspunkt siden borgerkrigen. Trumps fortsatte greb om det republikanske parti er ikke den eneste årsag. Bjerre-Poulsen vil analysere USA’s demokratiske tilstand og nogle af de mange bud på, hvordan skaderne kan udbedres.

Mandag 28. marts 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

Argumenter imod kvinder

Professor emerita i historie og antropologi Birgitte Possing.

I 2018 udgav Birgitte Possing en unik samling af både tragikomiske og skrækindjagende argumenter, der dokumenterer en stærk tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder såvel i det politiske liv som i erhvervslivet, den videnskabelige verden, sporten, kirken eller kulturlivet. Kvinder bliver bedømt på deres udseende, påklædning, erotiske udstråling eller blot afvist med nedladende bemærkninger uanset deres kompetencer og erfaringer. Birgitte Possing vil præsentere os for en perlerække af historier, hvor dygtige kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert, eller som hun skriver: Mandens fejl er hans egen, kvindens fejl er kønnets.

Mandag 25. april 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

En lille kæmpe – Anne Marie Carl-Nielsen.

Kunsthistoriker, mag.art. Birgitte Zacho.

En af vore mest banebrydende billedhuggere er Anne Marie Carl-Nielsen. Livet igennem arbejdede hun målrettet og ambitiøst med sin kunst og lod sig ikke bremse af ægteskab eller børn. Hun og ægtefællen, komponisten Carl Nielsen, udgjorde et dynamisk kunstnerpar, hvor der var plads til begges udfoldelse. Birgitte Zacho fortæller om Anne Marie Carl-Nielsens utrolige karriere og dykker ned i hendes store produktion, der spænder fra charmerende studier af dyr til
kæmpemæssige ryttermonumenter, for ikke at tale om den omstridte fiskerstatue på Skagen
havn.

Mandag 16. maj 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

Kulturhuset KAPPELBORG, Skolevej 1, 9990 Skagen

Sognehuset, Kirkevej 7A, 9990 Skagen

Der kan benyttes MobilePay på stedet

kappelborg.billetten.dk  kan benyttes