Litterære vandringer og litteraturens landskaber – også med henblik på Skagen

Johs Nørregård Frandsen, professor emeritus i litteratur og kultur ved Syddansk Universitet.

Johs Nørregaard Frandsen er leder af projektet ”Danske digterruter”, som han vil fortælle tilhørerne om – med inddragelse af Skagen og omegn. Projektet skaber et landsdækkende net af ruter i litteraturens, naturens og landskabets tegn. I foredraget beskrives de litteraturhistoriske baggrunde for etableringen af digterruterne, ligesom enkelte ruter præsenteres.

Mandag 14. marts 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Sognehuset, Kirkevej 7, 9990 Skagen

Pris: Kr.100

"Trumpismen" lever i USA

Universitetslektor, historiker Niels Bjerre-Poulsen, Syddansk Universitet.‚Äč

Joe Biden tiltrådte som præsident i USA med et erklæret ønske om at ”sænke temperaturen” i amerikansk politik. Efter fire udmattende år med Donald Trump, hvor grøfterne mellem Demokrater og Republikanere dagligt blev gravet dybere, var det Bidens håb at normalisere det politiske liv. Det er endnu ikke sket – snarere tværtimod. Demokratiet forekommer mere udfordret end på noget andet tidspunkt siden borgerkrigen. Trumps fortsatte greb om det republikanske parti er ikke den eneste årsag. Bjerre-Poulsen vil analysere USA’s demokratiske tilstand og nogle af de mange bud på, hvordan skaderne kan udbedres.

Mandag 28. marts 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

Argumenter imod kvinder

Professor emerita i historie og antropologi Birgitte Possing.

I 2018 udgav Birgitte Possing en unik samling af både tragikomiske og skrækindjagende argumenter, der dokumenterer en stærk tradition for at nedgøre ambitiøse kvinder såvel i det politiske liv som i erhvervslivet, den videnskabelige verden, sporten, kirken eller kulturlivet. Kvinder bliver bedømt på deres udseende, påklædning, erotiske udstråling eller blot afvist med nedladende bemærkninger uanset deres kompetencer og erfaringer. Birgitte Possing vil præsentere os for en perlerække af historier, hvor dygtige kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert, eller som hun skriver: Mandens fejl er hans egen, kvindens fejl er kønnets.

Mandag 25. april 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

En lille kæmpe – Anne Marie Carl-Nielsen.

Kunsthistoriker, mag.art. Birgitte Zacho.

En af vore mest banebrydende billedhuggere er Anne Marie Carl-Nielsen. Livet igennem arbejdede hun målrettet og ambitiøst med sin kunst og lod sig ikke bremse af ægteskab eller børn. Hun og ægtefællen, komponisten Carl Nielsen, udgjorde et dynamisk kunstnerpar, hvor der var plads til begges udfoldelse. Birgitte Zacho fortæller om Anne Marie Carl-Nielsens utrolige karriere og dykker ned i hendes store produktion, der spænder fra charmerende studier af dyr til
kæmpemæssige ryttermonumenter, for ikke at tale om den omstridte fiskerstatue på Skagen
havn.

Mandag 16. maj 2022 kl. 16.30-18.15

Sted: Kulturhus Kappelborg

Pris: Kr.100

Om at formidle Holger Drachmann i dag - en samtale 

Henk van der Liet, professor i skandinavisk sprog og litteratur, Universitetet i Amsterdam - og forfatter Poul Bernth, Drachmann-klubben i Skagen.

Holger Drachmann (1846-1908) er stadigvæk et af de kendteste navne i dansk litteraturhistorie samtidig med, at kun de færreste læser ham i dag. Hvad er egentlig årsagen til, at stort set alle Danskere kender ham, eller rettere sagt, hans navn. Spørgsmålet er hvorfor. Skyldes Drachmanns vedvarende berømmelse hans kunstneriske virke eller er der andre ting på færde? Det kan vel ikke være hele sandheden, at han i dag blot huskes som et par digte (’Engelske Socialister’, ’Sakuntala’), et enkelt skuespil (Der var Engang) og en del marinemalerier. Mon det snarere skyldes hans levned, ikoniske fremtoning og image, eller handler det primært om eftertidens behov for fortællinger om en forsvunden mennesketype? Det korte af det lange er, at forfatter Poul Bernth og litteraturprofessor Henk van der Liet gerne vil tale sammen – og med publikum – om hvordan og hvorfor vi i det 21. århundrede forholder os til Holger Drachmann og hvad det indebærer for en tidssvarende formidling af ham som kunstner og personlighed. Hvad ved vi om Drachmann, hvad er hans betydning for os i dag og hvordan og hvorfor formidles fortællingerne om ham? Det er sådanne spørgsmål vi gerne vil drøfte med hinanden - og med jer. 

Mandag 6. juni (2. pinsedag) 16.30 – 18.15

Sted: Sognehuset, Kirkevej 7, 9990 Skagen

Pris: Kr.: 100,- ved indgangen.

Arrangementet er i samarbejde Drachmann-klubben i Skagen

Kulturhuset KAPPELBORG, Skolevej 1, 9990 Skagen

Sognehuset, Kirkevej 7A, 9990 Skagen

Der kan benyttes MobilePay på stedet

kappelborg.billetten.dk  kan benyttes